Ontdek de Achterhoek: tips voor leuke uitstapjes in de regio

De Achterhoek is een prachtige regio in het oosten van Nederland, bekend om zijn groene landschap, pittoreske dorpjes en rijke geschiedenis. Maar wat zijn nu de leukste uitstapjes in deze regio? Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Fietsen en wandelen

De Achterhoek is dé fiets- en wandelregio bij uitstek. Met meer dan 2000 kilometer aan fietspaden en talloze wandelroutes kun je hier eindeloos genieten van de natuur. Bezoek bijvoorbeeld het Nationaal Landschap Winterswijk, waar je kunt wandelen door bossen, heidevelden en langs vennen.

Kastelen en landgoederen

De Achterhoek staat bekend om zijn vele kastelen en landgoederen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Kasteel Ruurlo, dat bekend staat om zijn prachtige collectie schilderijen van Carel Willink. Of bezoek Landgoed Verwolde in Laren, waar je kunt wandelen door de tuinen en het parkbos.

Steden en dorpen

In de Achterhoek vind je talloze mooie steden en dorpen, elk met hun eigen charme. Bezoek bijvoorbeeld het historische stadje Doesburg, waar je kunt slenteren door smalle straatjes vol met monumentale panden. Of ga naar Zutphen, waar je kunt genieten van middeleeuwse architectuur en gezellige terrasjes.

Musea

Ook op cultureel gebied heeft de Achterhoek veel te bieden. Bezoek bijvoorbeeld het Museum MORE in Gorssel, dat zich richt op modern realisme. Of ga naar het Stadsmuseum Doetinchem, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van deze stad.

Culinaire hoogstandjes

Tot slot staat de Achterhoek bekend om zijn culinaire hoogstandjes. Proef bijvoorbeeld streekproducten zoals krentenwegge of boerenkaas op een lokale markt of ga dineren in één van de vele Michelin-sterrenrestaurants die deze regio rijk is.

Kortom: er is genoeg te beleven in de Achterhoek! Of je nu houdt van natuur, cultuur of lekker eten: deze regio heeft voor ieder wat wils.

De 8 meest gestelde vragen over uitstapjes in de Achterhoek.

 1. Wat zijn de beste fiets- en wandelroutes in de Achterhoek?
 2. Welke kastelen en landgoederen zijn er te bezoeken in de Achterhoek?
 3. Welke steden en dorpen moet ik gezien hebben tijdens mijn uitstapje naar de Achterhoek?
 4. Zijn er interessante musea in de Achterhoek die ik kan bezoeken?
 5. Waar kan ik lokale streekproducten proeven tijdens mijn uitstapje naar de Achterhoek?
 6. Wat zijn leuke activiteiten om met kinderen te doen in de Achterhoek?
 7. Is het mogelijk om een dagtocht te maken met een boot over bijvoorbeeld rivier De IJssel of andere wateren in de regio van de Achterhoek?
 8. Zijn er speciale evenementen of festivals die plaatsvinden in de zomermaanden?

Wat zijn de beste fiets- en wandelroutes in de Achterhoek?

De Achterhoek is een prachtige regio om te fietsen en te wandelen, met talloze routes die je langs de mooiste plekjes voeren. Hieronder vind je een aantal van de beste fiets- en wandelroutes in de Achterhoek.

Fietsroutes

Fietsroute langs de Berkel

Deze 50 kilometer lange route voert je langs de rivier de Berkel, door het groene landschap van de Achterhoek. Onderweg kom je langs pittoreske dorpjes zoals Borculo en Lochem.

Fietsroute door het Nationaal Landschap Winterswijk

Deze route voert je door het prachtige Nationaal Landschap Winterswijk, met zijn bossen, heidevelden en vennen. De route is ongeveer 35 kilometer lang.

Fietsroute langs kastelen en landgoederen

Deze 50 kilometer lange route voert je langs een aantal van de mooiste kastelen en landgoederen van de Achterhoek, waaronder Kasteel Ruurlo en Landgoed Verwolde.

Wandelroutes

Wandeling rondom Zwillbrock

Deze wandeling voert je door het prachtige natuurgebied rondom het Duitse plaatsje Zwillbrock, net over de grens bij Winterswijk. Onderweg kom je langs een groot meer waar flamingo’s broeden.

Wandeling door het Berkelgebied

Deze wandeling voert je door het mooie Berkelgebied bij Borculo, waarbij je onderweg kunt genieten van mooie uitzichten over de rivier.

Wandeling rondom Lochem

Deze wandeling voert je door het glooiende landschap rondom Lochem, met zijn bossen, weilanden en akkers. Onderweg kom je langs verschillende historische boerderijen.

Of je nu houdt van fietsen of wandelen: in de Achterhoek vindt iedereen wel een route die bij hem of haar past!

Welke kastelen en landgoederen zijn er te bezoeken in de Achterhoek?

Er zijn veel kastelen en landgoederen te bezoeken in de Achterhoek. Hieronder vind je een aantal mooie voorbeelden:

 1. Kasteel Ruurlo – Dit kasteel is bekend vanwege de collectie schilderijen van Carel Willink die er te zien is. Het kasteel heeft ook een prachtige tuin en park.
 2. Kasteel Huis Bergh – Dit is één van de grootste kastelen van Nederland en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Het kasteel heeft diverse musea en tentoonstellingen.
 3. Landgoed Verwolde – Dit landgoed ligt in het dorp Laren en heeft een prachtig parkbos met wandelpaden, vijvers en tuinen. Het landhuis zelf is ook te bezichtigen.
 4. Kasteel Vorden – Dit kasteel ligt in het dorp Vorden en heeft een imposante oprijlaan en grachten eromheen. Het kasteel is niet toegankelijk voor publiek, maar je kunt wel wandelen in de omgeving.
 5. Landgoed Hackfort – Dit landgoed ligt bij het plaatsje Vorden en heeft een prachtig kasteel met daaromheen tuinen, bossen en akkers.
 6. Kasteel De Wildenborch – Dit kasteel ligt bij het dorp Vorden en wordt omringd door grachten, tuinen en bossen.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van de vele mooie kastelen en landgoederen die te vinden zijn in de Achterhoek. Er valt nog veel meer te ontdekken in deze regio!

Welke steden en dorpen moet ik gezien hebben tijdens mijn uitstapje naar de Achterhoek?

Er zijn veel mooie steden en dorpen in de Achterhoek, elk met hun eigen charme en geschiedenis. Hieronder vind je een aantal aanraders:

Doesburg

Doesburg is een prachtig stadje aan de IJssel, bekend om zijn monumentale panden en smalle straatjes. Het is heerlijk om hier rond te slenteren en te genieten van de middeleeuwse sfeer. Bezoek bijvoorbeeld het Streekmuseum De Roode Tooren of beklim de Martinikerk voor een prachtig uitzicht over de stad.

Zutphen

Zutphen is een van de oudste steden van Nederland en dat zie je terug in de vele historische gebouwen en pleinen. Bezoek bijvoorbeeld het Stedelijk Museum Zutphen, wandel door het oude centrum of maak een rondvaart over de Berkel.

Bronkhorst

Bronkhorst is een klein dorpje dat bekend staat als het kleinste stadje van Nederland. Het heeft slechts 150 inwoners en bestaat uit slechts één straatje met historische panden. Het is heerlijk om hier rond te wandelen en te genieten van de rustige sfeer.

Bredevoort

Bredevoort is een vestingstadje dat bekend staat om zijn boekenmarkt en literaire evenementen. Het heeft ook veel historische gebouwen, waaronder een kasteelruïne en een oude stadsmuur.

Lichtenvoorde

Lichtenvoorde is vooral bekend vanwege het jaarlijkse bloemencorso, maar het heeft ook veel andere bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld Kasteel De Kamp of maak een wandeling door het mooie buitengebied.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van mooie steden en dorpen in de Achterhoek. Er zijn nog veel meer plaatsen die zeker een bezoek waard zijn, dus plan gerust wat extra tijd in tijdens je uitstapje naar deze mooie regio!

Zijn er interessante musea in de Achterhoek die ik kan bezoeken?

Ja, er zijn verschillende interessante musea in de Achterhoek die het bezoeken waard zijn. Hieronder vind je een aantal suggesties:

 1. Museum MORE in Gorssel: Dit museum is gespecialiseerd in modern realisme en heeft een indrukwekkende collectie schilderijen van Nederlandse kunstenaars uit de 20e eeuw, zoals Carel Willink en Pyke Koch.
 2. Stadsmuseum Doetinchem: In dit museum leer je meer over de geschiedenis van Doetinchem, van de prehistorie tot nu. Er zijn onder andere archeologische vondsten, oude foto’s en voorwerpen te zien.
 3. Kristalmuseum in Borculo: Dit museum heeft een grote collectie mineralen, edelstenen en fossielen uit de hele wereld. Er zijn ook workshops en rondleidingen mogelijk.
 4. Museum Smedekinck in Zelhem: In dit museum krijg je een beeld van het leven op het platteland in de Achterhoek rond 1900. Er is onder andere een boerenwoonkamer, een smederij en een klompenmakerij te zien.
 5. Boogie Woogie Cultuurcentrum in Winterswijk: Dit centrum biedt niet alleen cursussen op het gebied van muziek, dans en theater, maar heeft ook een tentoonstellingsruimte waar regelmatig exposities te zien zijn.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van musea die je kunt bezoeken in de Achterhoek. Afhankelijk van je interesses zijn er nog veel meer opties om uit te kiezen!

Waar kan ik lokale streekproducten proeven tijdens mijn uitstapje naar de Achterhoek?

Als je lokale streekproducten wilt proeven tijdens je uitstapje naar de Achterhoek, dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Allereerst kun je terecht bij lokale boeren en producenten. Veel boerderijen hebben een eigen winkel waar ze hun producten verkopen, zoals kaas, vlees, groenten en fruit. Een voorbeeld hiervan is Boerderijwinkel De Heemen in Ruurlo, waar je terecht kunt voor verse melk, kaas en vlees van eigen koeien.

Daarnaast zijn er ook verschillende markten en evenementen waar lokale streekproducten worden verkocht. Zo is er bijvoorbeeld de Streekproductenmarkt in Zutphen, die elke zaterdagochtend wordt gehouden op het ’s Gravenhof. Hier vind je allerlei lekkernijen uit de regio, zoals honing, jam en brood.

Ook kun je terecht bij restaurants die werken met streekproducten. In de Achterhoek zijn talloze restaurants die zich richten op lokale gerechten en ingrediënten. Zo serveert Restaurant Schulten Hues in Zutphen gerechten met producten uit de regio en heeft het restaurant een eigen moestuin waar groenten en kruiden worden verbouwd.

Tot slot kun je ook een bezoek brengen aan een wijngaard of brouwerij in de Achterhoek. Hier kun je niet alleen genieten van lokale wijn of bier, maar vaak worden er ook rondleidingen gegeven waarbij je meer te weten komt over het productieproces.

Kortom: er zijn genoeg mogelijkheden om lokale streekproducten te proeven tijdens je uitstapje naar de Achterhoek!

Wat zijn leuke activiteiten om met kinderen te doen in de Achterhoek?

Er zijn tal van leuke activiteiten die je met kinderen kunt doen in de Achterhoek. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

Burgers’ Zoo

Burgers’ Zoo in Arnhem is een populaire attractie voor gezinnen met kinderen. Het park heeft verschillende themagebieden, zoals de Bush, Desert en Ocean, waar je dieren van over de hele wereld kunt bewonderen.

Avonturenpark Hellendoorn

Op ongeveer een uur rijden van de Achterhoek vind je Avonturenpark Hellendoorn. Dit pretpark heeft attracties voor jong en oud, zoals achtbanen, waterattracties en speeltuinen.

De Spelerij

De Spelerij in Dieren is een bijzondere speeltuin waar kinderen kunnen spelen én leren. Het park heeft allerlei interactieve installaties waar kinderen zelf mee aan de slag kunnen.

Klimbos Achterhoek

Voor avontuurlijke kinderen is Klimbos Achterhoek in Ruurlo een aanrader. Hier kunnen ze klimmen en klauteren door de bomen op verschillende hoogtes.

Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Ze kunnen hier zien hoe mensen vroeger leefden en werken, en zelf meedoen aan verschillende activiteiten.

Kinderboerderijen

In de Achterhoek zijn verschillende kinderboerderijen te vinden, zoals De Ahof in Aalten of De Koppelweide in Doetinchem. Hier kunnen kinderen dieren voeren en knuffelen.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van leuke activiteiten die je met kinderen kunt doen in de Achterhoek. Er is nog veel meer te beleven!

Is het mogelijk om een dagtocht te maken met een boot over bijvoorbeeld rivier De IJssel of andere wateren in de regio van de Achterhoek?

Ja, het is zeker mogelijk om een dagtocht te maken met een boot over rivier De IJssel of andere wateren in de regio van de Achterhoek. Er zijn verschillende mogelijkheden om een boot te huren en zo de prachtige wateren van deze regio te verkennen.

Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij Watersportcentrum De Graafschap in Doetinchem. Hier kun je verschillende boten huren, van sloepen tot motorboten en kano’s. Je kunt zelf bepalen hoe lang je wilt varen en welke route je wilt nemen.

Daarnaast kun je ook terecht bij Rederij Eureka in Zutphen. Hier kun je een rondvaart maken over rivier De IJssel, waarbij je kunt genieten van het prachtige uitzicht op de omliggende natuur en historische gebouwen.

Ook zijn er verschillende arrangementen mogelijk, zoals een picknicktocht of een high tea op de boot. Zo kun je optimaal genieten van al het moois dat de Achterhoek te bieden heeft, terwijl je ontspannen over het water vaart.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om een dagtocht te maken met een boot over rivier De IJssel of andere wateren in de regio van de Achterhoek. Het is zeker de moeite waard om deze prachtige regio eens vanaf het water te verkennen!

Zijn er speciale evenementen of festivals die plaatsvinden in de zomermaanden?

Ja, er zijn veel evenementen en festivals die plaatsvinden in de zomermaanden in de Achterhoek. Hieronder hebben we een aantal populaire evenementen op een rijtje gezet:

Zwarte Cross

De Zwarte Cross is het grootste festival van Nederland en vindt elk jaar plaats in Lichtenvoorde. Het festival staat bekend om zijn mix van muziek, theater, motorcross en stunts en trekt jaarlijks meer dan 2

 1. 000 bezoekers.

Slag om Grolle

De Slag om Grolle is een historisch evenement dat eens in de twee jaar plaatsvindt in Groenlo. Tijdens dit evenement wordt de Slag om Grolle uit 1627 nagespeeld, compleet met soldaten, kanonnen en paarden.

Achterhoekse Wijnroute

De Achterhoekse Wijnroute is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij je langs verschillende wijngaarden kunt fietsen of wandelen. Onderweg kun je genieten van lokale wijnen en streekproducten.

Bruisend Reurpop

Reurpop is een populair festival dat elk jaar plaatsvindt in Ruurlo. Het festival staat bekend om zijn brede muziekprogramma met onder andere rock, pop en dance.

Didam op Stelten

Didam op Stelten is een straattheaterfestival dat elk jaar plaatsvindt in het centrum van Didam. Tijdens dit festival treden verschillende theatergroepen op uit binnen- en buitenland.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele evenementen die plaatsvinden in de zomermaanden in de Achterhoek. Houd lokale kranten en websites in de gaten voor meer informatie over specifieke data en locaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.